Veel gestelde vragen

Wij krijgen vaak vragen over de verschillende type haarden. Daarom hebben we hieronder per type haard een overzicht gemaakt met de meest voorkomende vragen. Leest u deze eens rustig door. Zo komt u al snel meer te weten over de verschillende types.

Natuurlijk mag u ons altijd contacten voor een advies op maat!

Veel van onze gassfeerhaarden hebben een elektronische ontsteking. In dit geval zal het probleem opgelost zijn door het vervangen van de batterijen. Als de haard momenteel niet opstart (storing heeft) kun u bij dit type haard eerst de batterijen controleren. Deze zitten in het technische luikje of eronder bij een losstaande/hangende haard. In het zwarte kastje zitten de batterijen. 
Dit geldt voor alle toestellen met onderstaande afstandsbediening, ongeacht het merk. Ons advies is deze jaarlijks te vervangen. 

Beerten Haardendesign adviseert u kachel jaarlijks te laten controleren middels een onderhouds- en servicebeurt. Vul het contact formulier zo volledig mogelijk in en geef aan om welke kachel het gaat. Mochten er reeds storingen en of specifieke opmerkingen te maken zijn, geef deze dan ook zo volledig mogelijk door.

Daarna zorgen wij dat onze servicemonteur bij u langs komt om uw kachel weer op en top te laten functioneren.

Een allesbrander is een misleidende term.
Een echte allesbrander voor thuisgebruik bestaat niet. Alleen de overheid beschikt over afvalovens, die je wel kunt omschrijven als allesbranders. Wanneer je thuis willekeurige brandstoffen gebruikt, breng je je eigen veiligheid en die van anderen in gevaar. Bovendien belast je het milieu meer dan nodig. Wel bestaan er de zogenaamde multi-brandstof kachels. Maar ook in een multi-brandstof kachel kan en mag je niet alles stoken. 

Voor al uw specifieke vragen rondom kachels en haarden, loop binnen in onze Showroom en team Beerten staat u bij met vakkundig advies.

Berken, Essen en Beukenhout zijn zeer geschikte houtsoorten om mee te stoken. Ook Eiken kan prima worden gebruikt maar dit moet vaak langer drogen.
 
Let op, veel hout is te nat om mee te stoken, u kunt het eventueel zelf controleren met een vochtmeter. Ideaal is een vochtpercentage tussen de 16% en 20%.

De Zwitserse methode stookt u veiliger en schoner.
 
Veel houtkachels worden aangestoken door een grote stapel hout en kranten in de kachel te leggen. Na het aansteken van de stapel ontstaat een groot en hard brandend vuur dat veel vieze rook veroorzaakt. Daarnaast brandt een grote hoeveelheid hout niet volledig. Dit is niet meer van deze tijd.
Wij als specialisten adviseren  de houtkachel aan te steken door de Zwitserse methode toe te passen. Die methode wordt ook wel het ‘omgekeerde stoken’ genoemd.
 
Onder in de kachel komen grote houtblokken te liggen, daarop komen kleine houtjes die aangestoken worden. De methode zorgt er voor dat het vuur van bovenaf rustig begint te branden en dat de rookontwikkeling minimaliseert. 
 

Ja, voor woonruimten zonder schoorsteen zijn er diverse oplossingen te bedenken.

Een RVS dubbelwandig rookkanaal kan in een binnenshuis gemonteerd worden. Deze werkzaamheden worden compleet door team Beerten Haardendesign uitgevoerd, denk hierbij o.a. aan het brandwerend omkleden van het rookkanaal inclusief het maken van een doorvoer door de verdiepingsvloeren.

Tevens is het ook mogelijk om het RVS dubbelwandig rookkanaal buiten om te plaatsen. De voordelen hiervan zijn dat er binnen geen ruimte verlies ontstaat en dat dit minder arbeidsintensief is.

Laat u goed adviseren door uw specialist in sfeervuren. Loop gerust bij ons binnen!

Wilt u een nieuwe kachel of haard aansluiten op uw bestaande schoorsteen, laat u zich dan altijd adviseren door ons adviseren. Het aansluiten van een nieuwe haard of kachel op een bestaand schoorsteenkanaal is niet per definitie onmogelijk, echter is het antwoord op de vraag of uw schoorsteen geschikt is voor de haard of kachel die u wilt aansluiten wel van veel factoren afhankelijk zoals:
 
1. De kwaliteit van het rookkanaal
2. De diameter van het rookkanaal
3. De lengte van het rookkanaal
4. Het materiaal waarvan de schoorsteen of het rookkanaal is gemaakt.
 
Dit geldt voor zowel de aansluiting van een gashaard als een houthaard. Wij komen altijd vrijblijvend kijken.

Houthaarden en kachels hebben tegenwoordig een zeer hoog rendement en een zeer goede verbranding. De toestellen zijn goed doordacht en zorgen ervoor dat het hout zo efficiënt en schoon mogelijk wordt verbrand.
Dit is iets wat we helaas niet kunnen vertellen over de open haard. Hoe dat kan?
 
Het eerste grote verschil zit in het feit dat alle houthaarden en kachels tegenwoordig gesloten zijn, door deze simpelweg te voorzien van een glazen raam/deur. U zult wellicht denken dat dit ten koste gaat van de warmte? Maar niets is minder waar! Doordat de haard wordt gesloten stijgt juist de temperatuur in de verbrandingskamer.
 
Daarnaast zijn veel toestellen extra geïsoleerd middels achterwanden van vermiculiet en worden de rookgassen via een vernuftig labyrint weggeleid. Hierdoor wordt de verbrandingstemperatuur zo hoog mogelijk gehouden en worden alle stoffen die vrijkomen optimaal verbrand. Dit resulteert niet alleen in een schone verbranding, maar ook in een optimaal genot van de vrijgekomen warmte.
 
Ter indicatie: Een open haard haalt slechts 15% rendement omdat die juist veel warmte verliest door de schoorsteen. Een houthaard of kachel van tegenwoordig haalt gemiddeld tussen de 75  en 80% rendement. De uitstoot van een open haard ten opzichte van een goede houtkachel is daarbij ook vele malen hoger. Wanneer beide worden gebruikt om een ruimte te verwarmen, blijkt de open haard 15 maal hogere CO-uitstoot te hebben dan de houtkachel en 50 maal meer fijnstof uitstoot dan de houtkachel.

Ja, voor woonruimten zonder schoorsteen zijn er diverse oplossingen te bedenken.

Voor de plaatsing van een haard of kachel zijn er altijd wel oplossingen te bedenken. Het gesloten verbrandingsysteem dat op veel van de haarden en kachels van tegenwoordig wordt toegepast maakte de traditionele schoorsteen overbodig. Het gesloten verbrandingsysteem betrekt de benodigde lucht die nodig is voor de verbranding namelijk via een gecombineerd toevoer/afvoerkanaal. Hierdoor kan de afvoer in veel gevallen eenvoudig worden uitgemond door de gevel.
 
Eventueel een rookgas ventilator heeft de mogelijkheden voor het plaatsen van een gashaard nog eens extra doen toenemen. Dit systeem maakt het namelijk mogelijk dat u met uw afvoer wel 60 meter horizontaal kunt overbruggen, tal van bochten kunt maken en zelfs via de kruipruimte of een benedenverdieping uw rookgassen kunt afvoeren. Bovendien is de diameter van het kanaal aanzienlijk kleiner dan de bestaande afvoerkanalen waardoor het ook nog eens gemakkelijker weg te werken is. Hierdoor kunt u nu bijna overal een gashaard plaatsen!

Ja, u heeft de keuze om het rookgaskanaal aan te sluiten op een eenvoudige gevel- of op een dakuitmonding. Een aanleg van een nieuwe schoorsteen is vaak niet eens nodig. Uiteraard kan de haard ook via een bestaande schoorsteenkanaal worden aangelegd. Er zijn mogelijkheden om uw rookgaskanaal horizontaal te verslepen. Vraag uw installateur naar de mogelijkheden.

Indien u een bestaand schoorsteenkanaal heeft met een minimale diameter van 150 mm, dan is het mogelijk om van uw schoorsteen een concentrisch rookgas kanaal te maken. Er wordt dan door uw schoorsteen een zogenaamde RVS flexibele buis getrokken met een doorsnede van 100 mm. Door de flexibele buis gaan de rookgassen naar buiten. De overige ruimte in het schoorsteen kanaal dient als verse zuurstof toevoer naar de haard. Boven op uw schoorsteen wordt een schoorsteentop geplaatst om uitgaande rookgassen en binnenstromende zuurstof te scheiden.

Er is helaas geen standaard antwoord op de vraag hoeveel een gashaard of gaskachel verbruikt. Dit komt omdat het verbruik afhankelijk is van zowel het vermogen van de haard/kachel als het stookgedrag.
 
Indien u de haard continue op volstand laat branden verbruikt de haard natuurlijk meer dan wanneer u de haard ook op lage stand brandt. Toch kunnen we met onderstaand voorbeeld u wel een indicatie geven.

In de regel kunnen we zeggen dat een haard van +/- 7 kW, bij gebruik op volstand, ongeveer 1 kuub per uur verbruikt. De kosten van een avondje plezier van uw haard zijn afhankelijk van de actuele gasprijzen bij uw gasleverancier en het aantal uren dat u de haard laat branden.

Uitgaande van een gasprijs van € 0,55 cent per uur en 4 uur stoken op volstand, kunt u uitgaan van ongeveer € 2,- per avond.

(Bio-)propaan is een goed alternatief voor aardgas! 


(Bio-)propaan is een duurzame brandstof. Het wordt gewonnen uit natuurlijke grondstoffen en is hierdoor milieuvriendelijker. Denk bij deze duurzame grondstoffen aan een mix van afval- en reststoffen en (hernieuwbare) plantaardige oliën.

Een goed alternatief op de huidige brandstof, vooral voor huishoudens die niet meer aangesloten zitten op het gasnet (gasloos wonen), geen gasaansluiting meer willen voor een haard of op zoek zijn naar een duurzamer alternatief. Deze brandstof komt uit gasflessen die aangesloten worden op de haard, en kunnen geleverd worden door de dealers vanuit het hele land. Vanwege de aansluiting op enkel de gasflessen, is het niet nodig om een verdere gasaansluiting in jouw woning te hebben.

Omdat de samenstelling van (bio-)propaan anders is dan dat van aardgas, kan dit niet zomaar voor alle haarden(merken) gebruikt worden. De meeste leveranciers van gashaarden geven een ombouwgarantie naar bio- propaangas indien nodig. 

 

Gaskachels hebben tegenwoordig een zeer hoog rendement en een zeer goede verbranding. De toestellen zijn goed doordacht en zorgen ervoor dat het gas zo efficiënt en schoon mogelijk wordt verbrand. Dit is iets wat we helaas niet kunnen vertellen over de open haard. Hoe dat kan?

Het grote verschil zit in het feit dat alle gaskachels tegenwoordig gesloten zijn, door deze simpelweg te voorzien van een glazen raam/deur. U zult wellicht denken dat dit ten koste gaat van de warmte? Maar niets is minder waar! Doordat de haard wordt gesloten stijgt juist de temperatuur in de verbrandingskamer en heeft u een hoger rendement!

Een elektrische haard geeft vaak tot 2 kW warmte af.

Heeft u geen rookkanaal? Maar wilt u toch genieten van de warmte van een haard en de sfeerbeleving? Dan is een elektrische haard echt iets voor u!

Het enige wat u nodig heeft is een stopcontact. Hierdoor kunt u op een snelle en eenvoudige manier genieten van een sfeervol vuurbeeld. Door het gebruik van waterdamp / ledverlichting en spiegels ontstaat er een mooi sfeervol vuurbeeld. Daarnaast is het een goed alternatief voor de duurdere gashaard.

Boven zit het reservoir met hout pellets die vervolgens in de verbrandingskamer worden gebracht. Door middel van een elektronische ontsteking gaan de pellets ontbranden Een ventilator zorgt voor de aanvoer van verse lucht, de afvoer naar buiten en voor de toevoer van warme lucht in de ruimte. De aslade vangt de as op zodat de verbrandingskamer schoon blijft. Wilt u pelletkachel in werking zien bij Beerten Haardendesign kunt u ze brandend zien en ons team kan u er alles over vertellen.

Een pelletkachel is zeer gebruiksvriendelijk. Aansteken door je door een druk op een knop, en zo doe je hem ook weer uit. De meeste pelletkachels zijn voorzien van een thermostaat. Je stelt in hoe warm de ruimte moet zijn en de kachel schakelt zichzelf uit indien de gewenste temperatuur is bereikt. Wordt de kamer weer kouder, dan schakelt hij zich zelf weer aan. Er zijn ook pelletkachels met een ingebouwde timer zodat hij al brandt op de door jou ingestelde tijd. Veel pelletkachels hebben een afstandbediening. Pelletkachels passen in elk interieur en zijn uiterst gemakelijk te bedienen.

Ja, voor woonruimten zonder schoorsteen zijn er diverse oplossingen te bedenken.

Een RVS dubbelwandig rookkanaal kan in een binnenshuis gemonteerd worden. Deze werkzaamheden worden compleet door team Beerten Haardendesign uitgevoerd, denk hierbij o.a. aan het brandwerend omkleden van het rookkanaal inclusief het maken van een doorvoer naar buiten.

Tevens is het ook mogelijk om het RVS dubbelwandig rookkanaal buiten om te plaatsen. De voordelen hiervan zijn dat er binnen geen ruimte verlies ontstaat en dat dit minder arbeidsintensief is.

Laat u goed adviseren door uw specialist in sfeervuren. Loop gerust bij ons binnen!

Dit hangt natuurlijk van verschillende factoren af zoals uitvoering en vermogen. Maar over het algemeen is de techniek van een pelletkachel ingewikkelder dan een gas- of houtkachel en dat maakt hem ook wat duurder. Hier staat tegenover dat een pelletkachel zeer zuinig is in gebruik door het hoge rendement en de relatief goedkope brandstof.

Natuurlijk is het restafval van de houtindustrie niet eindig, maar op dit moment wordt maar een klein deel omgezet in pellets. Pellets kunnen daarbij ook gemaakt worden van biomassa zoals pulp van mais of soja. Er worden al pellets gemaakt van bermgras, maar dit zit nog in een proef traject. En door dat er steeds opnieuw bossen worden aangeplant blijft er altijd biobrandstof.